4 Mart 2009 Çarşamba

Oyun Soundtrack'leri Bölüm 1




Hepimizin müziğe sevgisi vardır. Çeşitli türlere bağlı kalarak, sevdiğimiz sanatçıları ve grupların parçalarını dinleriz. Türden kastım,
PopRock, Blues, Jazz, Sanat Müziği, Klasik Müzik vs. gibi türler. Bir de bu türlere Soundtrack'i de ekleyebiliriz.

Soundtrack nedir? Bir film için kompoze edilen parçalardır. İki türe ayırabiliriz soundtrack'leri; biri, tamamen varolan grupların/sanatçıların parçalarından oluşan bir seçme albüm.

Bu albümler orijinal kompoze şarkılardan oluşmazlar. Filme uygun görülen 
müzikler bir bir seçilir ve filme uyarlanır. Ama bir diğer tür var dır ki, bu en zor ve riskli olanıdır; orijinal kompoze müzikler. Bir filmi film yapan en önemli unsurlardan birisi, elbette ki müzikleridir. 
Anlatılmak istenen duygulara, o anın 
temposuna ve atmosferine uyması için çok dikkatli bir şekilde müzikler kararlaştırılır ve ona göre düzenlenir, yazılır, icra edilir, kaydedilir ve filme yerleştirilir. 

Soundtrack kompoze etmede en bilinen isimler; John Williams, Danny Elfman, Alan Silvestri, Ennio  Morricone, Harry Gregson Williams ve Michael Giacchino'dur.
Ancak, bu soundtrack konusu, son yıllarda ekstra bir mecra kazanmıştır; oyun soundtrack'leri.

Yıllarca soundtrack ismi filmlerle bilinmiştir. Ama değişen ve gelişen oyun sektörü sayesinde, artık neredeyse bir filme verilen müzikal önem kadar, oyunlara da önem verilmeye başlandı. Özellikle de
2000'li yıllardan itibaren iyice kendini göstermeye başladı. Birden bire, en meşhur müzik bestekarları bile kalkıp, bilgisayar oyunları için müzikler yazmaya başladı. Bunun en meşhur örneklerinden birisi Stuart Chatwood'dur. 


Chatwood, 90'ların meşhur grubu The Tea Party'nin basçısı ve müzikal düzenleyicisidir.

Jeff Martin şarkıları yazar,  Chatwood da bunları aranje eder, altyapı kazandırırdı. Grup 2000'lerin ortasında dağılınca, Chatwood bu yeteneğini soundtrack'ler üzerinden devam ettirmek istedi.


Bunun ilk adımını da, efsanevi oyun Prince of Persia'nın yeniden çevrimi olan "Sands of Time" ile atmıştır. 

The Tea Party'nin Oryantal-Rock havasını aynen oyuna taşıyıp, Pers prensine, Pers atmosferini kazandırmıştır. İlerleyen yıllarda da, "Warrior Within", "The Two Thornes" ve yeni "Prince of Persia (2008)" oyunlarının parçalarını bestelemiştir.

0 yorum: