4 Mart 2009 Çarşamba

Oyun Soundtrack'leri Bölüm 3


Bir başka ünlü besteci de, Danimarkalı Jesper Kyd'dir.









Jesper Kyd, en çok "Hitman: Codename 47" oyun serisiyle tanınmıştır.










Hemen ardından ise, "Freedom Fighters", "Unreal Tournament", "Kane & Lynch", "Assassin's Creed", "MDK 2" ve "Splinter Cell" gibi oyunların da müziklerini besteleyerek kendini kanıtlamıştır.


Özellikle, orkestral kompozisyonlara elektronik müzik öğeleri ekleyerek kendine has bir tarz oluşturmuştur. Doğu ezgilerine olan hayranlığı da bu tür müzikleri yazmasında etkili olmuştur. Çünkü çoğu şarkısında tambur, darbuka, ud, ney, kanun, sitar gibi etnik enstrümanlar kullanmıştır.

Orkestral kompozisyonları ne kadar başarılıysa, elektronik besteleri de bir o kadar iyidir. Bazen sizi bir batakhane diskosuna, bazen bir sisli Moskova gecesine, bazen de bir otantik Hong Kong atmosferine götürür. Her tema için bir müzik besteleyebilir.

Mutlak surette dinlenmesi gereken parçaları;



Hitman Serisi:

- Slaughter Club
- Hong Kong Under Ground
- Rocky Mountains
- Funeral
- Apocalypse
- Vegas



Freedom Fighters:

- Fight For Freedom



Assassin's Creed:

- City of Jerusalem
- Jerusalem Horse Ride

Ayrıca, "Hitman 2: Silent Assassin" oyununun soundtrack'inde "Dreams of Istanbul" isimli bir parça mevcuttur. Oyunda bir İstanbul görevi veya bölümü olmamasına rağmen niye böyle bir parçanın bulunduğu meçhuldür. İlginç bir şekilde içerisinde Hint ezgileri de barındırmaktadır. Ancak, yine de çok uyumlu durduğu konusunda hemfikir olunabilir. Gayet mistik bir havası var şarkının. Sanırım, bir ara Kyd'in yaptığı bir açıklamada; "Istanbul, her zaman müziklerime ilham kaynağı olan şehirlerden biri olmuştur." demişti. Galiba bu şarkının sebebini açıklar bizlere...


0 yorum: